Cantece pentru un viitor mai bun (2010-2011)
print

Proiectul a presupus producerea in diferite contexte culturale sau politice a mai multor piese corale experimentale, ca rezultat al colaborarii mele cu mai multi muzicieni si ansambluri corale. Ideea principala a proiectului a fost aceea de a crea viziuni utopice ale viitorului exprimate in forme muzicale. Formatul coral l-am ales datorita fortei sale emotionale de a comunica un mesaj utopic, umanist si rational.
In fiecare din locurile studiate (Bucuresti, Londra, Vancouver, Innsbruck), am propus unui muzician idei specifice pentru scrierea unor piese corale, care ulterior au fost prezentate sub forma unor performance-uri publice. Documentatiile video ale acestora vor fi folosite pentru realizarea unei instalatii video multi-canal.

 


Matei Bejenaru, Cantece pentru un viitor mai bun, instalatie video pe 5 canale, MNAC Bucuresti, 2015

 

songs
Songs for a better future, instalatie video cu 2 canale, Galeria de Arta Contemporana Muzeului Brukenthal Sibiu, curatori: Liviana Dan & Anca Mihulet, 2011.

 

Performance Timisoara (2015)


Matei Bejenaru, Oda materiei, in cadrul proiectului Cantece pentru un viitor mai bun, Timisoara Art Encounters, performance coral cu detinuti de la Penitenciarul Timisoara, in colaborare cu compozitorul Gabriel Malancioiu, 2015

 

Performance Fabrica, Bucuresti (23.10.2010)


Performance-ul a avut loc in cadrul proiectului KNOT, cu participarea Corului Madrigal, aranjament musical: Dan Buciu, curatori: Raluca Voinea  & Angelica Iacob.

Ideea piesei muzicale a fost aceea de a reinterpreta cantece romanesti din perioada comunista care glorificau muncitorul si procesul muncii.

 

Performance The Drawing Room si Tate Modern, Londra (20.11.2010)


Performance-ul a avut loc cu ocazia expozitiei si a simpozionului Best Laid Plans, compozitor: Will Dutta, curator: Cylena Simonds.

Piesa corala a fost conceputa in spiritul experimentelor formale moderniste din compozitiile musicale din primele doua decenii postbelice. Ea este si un comentariu asupra modului in care tehnologia ne influenteaza perceptia viitorului.

 

Performance Western Front, Vancouver (19.02.2011)


Performance-ul a avut loc cu ocazia expozitiei Vector Association at Western Front, muzician : DB Boyko, cu participarea Voice Over Mind Choir, curatori: Jesse McKee & Livia Pancu.

Ideea principala a performance-ului musical a fost de a include elemente specifice muzicii traditionale chineze. Cuvientele cheie: munca, memorie, viitor fac referinta atat la trecutul dificil al minoritatii chineze din Vancouver, cat si la influenta crescanda a acesteia in viitor.

 

Performance Innsbruck (2.07.2011)


Proiectul a avut loc in cadrul Festivalului PerformIC din Innsbruck (A) cu participarea coralei Vokalensemble NovoCanto Innsbruck, compozitor : Christof Dienz, curator: Andrei Siclodi.

La baza compozitiei muzicale au stat interesul pentru fonetica limbii germane si pentru oralitatea poeziei concrete, neo-dadaiste, a lui Ernst Jandl, ca protest artistic impotriva razboiului in general. Lungile si riguroasele pasaje recitative si crescendo-ul din partea de final induc o anumita agresivitate a limbajului vorbit.