M3 : Munca, memorie, miscare (2008-2010)
Proiectul contine mai multe serii de fotografii documentare ale diferitelor forme de munca, de la cea grea, bruta, pana la cea intelectuala. Subiectele sunt atat din Romania, cat si din tari europene unde exista muncitori romani imigranti. Oamenii fotografiati in procesul muncii, de la muncitori in fabrici, cercetatori, profesori, tarani agricultori, sunt anonimi in acest proiect, importante fiind atat dimensiunea umanista a proiectului, cat si experimentarea prin fotografie a posibilitatilor de a documenta procesul muncii fara a cadea in clisee propagandistice din trecutul comunist.
Motivatia principala a proiectului a fost aceea de a aduce in discutie valoarea muncii, care, in Romania post-comunista si-a pierdut din semnificatie. M3 aduce in discutie valorile etice pe care procesul muncii le poarta cu sine, precum solidaritatea si echitatea.
Nettuno (I), iunie 2008
Grup de muncitori romani pe un santier de constructii. Multi muncitori lucreaza la negru in conditii de munca dificile cu riscuri mari de accidente profesionale. Cei care se accidenteaza si nu au contracte de munca, nu au nici un drept legal.
Iasi (RO), mai 2008
Muncitoare intr-o fabrica de incaltaminte de lux. O buna parte din productie era vanduta in Italia sub pretul pietei de acolo. Salariile muncitoarelor nu depaseau in 2008 valoarea de 1200RON (250Euro). Odata cu criza inceputa in 2009, fabrica si-a restrans dramatic activitatea.
Nettuno (I), iunie 2008
Muncitor fierar-betonist roman pe un santier de constructii. In vreme ce colegii italieni de pe santier erau in pauza de masa, el continua sa lucreze pentru a castiga ceva mai multi bani.
Iasi (RO), iunie 2008
Lucrari la un santier de canalizare, finantate de Primaria Iasi ca urmare a unui imprumut BERD pe termen lung. In majoritatea oraselor mari din Romania s-au contactat imprumuturi pentru modernizarea infrastructurii urbane, presa criticand ca multe dintre contractele de lucrari au fost obtinute pe criterii politice sau prin coruptie.
Iasi (RO), mai 2008
Muncitoare intr-o fabrica de incaltaminte de lux. Chiar daca fabrica functiona in 2008 intr-o cladire din centrul orasului, conditiile de munca erau dificile : spatiu de lucru insuficient, utilajele second hand cumparate din Italia erau tinute in stare de functionare prin improvizatii tehnice.
Iasi (RO), aprilie 2009
Studenti de la Facultatea de Automatica in timpul unei aplicatii practice la Laboratorul de roboti industriali. Chiar daca la facultate au acces la unele laboratoare bine dotate tehnic dupa 1990, majoritatea studentilor nu vor isi vor gasi in Romania locuri de munca cu tehnologie avansata.
Iasi (RO), aprilie 2010
Profesori din Iasi fotografiati in curtea scolii generale dintr-o comuna aflata la 38km de oras. In fiecare dimineata, profesorii navetisti trebuie sa ia un microbuz la ora 6.45 pentru a ajunge la timp la ore. Primaria comunei nu are resurse pentru a deconta pretul biletelor.
Praga (CZ), iulie 2008
Muncitor roman de origine ceha lucrand intr-o fabrica de pneuri auto. Intreprinderea ceha avea o politica de a lucra cu muncitori straini (in special din Romania si Ucraina) pentru ca, platind salarii mici, putea sa mentina productia la preturi competitive pe piata internationala. Multi dintre cetatenii romani de origine ceha din satele de pe clisura Dunarii au hotarat sa se stabileasca in Cehia, datorita conditiilor dificile din Romania.
Proiectul a fost prezentat in expozitiile:
M3: Munca, memorie, miscare, expozitie personala la Galeria Cupola Iasi (RO), 2009
Eurovisions, expozitie de grup la Vasa Konsthall (FI), curator: Robert Back, 2010
Image at work, expozitie de grup la INDEX Stockholm si Institutul Cultural Roman din Stockholm (S), curator: Helena Holmberg, 2010
Matei Bejenaru, M3: Munca, memorie, miscare, expozitie personala, Galeria Cupola Iasi (RO), 2009
Matei Bejenaru, M3: Munca, memorie, miscare, expozitie personala, Galeria Cupola Iasi (RO), 2009
Matei Bejenaru, M3: Munca, memorie, miscare, expozitie personala, Galeria Cupola Iasi (RO), 2009
Matei Bejenaru, M3: Munca, memorie, miscare, serie de 7 fotografii argentice, 40x50cm fiecare, 6 texte dactilografiate la masina de scris, in cadrul expozitiei Eurovisions, Vasa Konsthall (FI), curator: Robert Back, 2010
Matei Bejenaru, M3: Munca, memorie, miscare, serie de 7 fotografii argentice, 40x50cm fiecare, 6 texte dactilografiate la masina de scris, in cadrul expozitiei Image at Work, INDEX Stockholm si ICR Stockholm, curator : Helena Holmberg, 2010
Iasi (RO), martie 2017 Imagini dintr-o turnatorie de fonta privata, in care se lucreaza in conditii foarte grele. Produsele finale sunt in general piese pentru uz casnic.